Feudalisme a Laplana (I): Territori

En aquesta entrada expliquem el sistema feudal a Laplana en els seus inicis i centrant-nos en el repartiment del territori. En entrades posteriors explicarem l’evolució d’aquest sistema al llarg dels segles i l’ampliarem per cadascun dels sectors de la societat Laplana. També explicarem les seves diferències respecte el feudalisme “clàssic”.

No explicarem la societat feudal en detall, si no només aquells aspectes que afecten el joc. Qui vulgui conèixer els detalls de la societat feudal, pot fer-ho explorant l’abundant literatura sobre el tema. El què expliquem aquí està basat en aquesta literatura, si bé de manera lliure i fent concessions al joc i a la fantasia.

Els gràfics que utilitzem en aquesta entrada s’han fet utilitzant google slides. Podeu accedir al document original en l’enllaç següent: MONTORCAN – RL02 Territori a Laplana – ca.

Repartiment del territori

Degut a les limitacions de l’època, un Senyor feudal no podia controlar un territori gaire gran. Per això, el Senyor repartia el territori entre els seus vassalls, que el controlaven en el seu nom.

En el gràfic següent es pot veure com els Senyors repartien el territori. La unitat territorial més gran era el comtat.

Territori a Laplana

Territori a Laplana – Diapositiva 1

Cada Senyor es reservava un domini propi per poder-se mantenir, i la resta del territori la cedia a d’altres vassalls. En el gràfic següent es poden veure els noms dels vassalls segons el territori que governaven.

Territori a Laplana

Territori a Laplana – Diapositiva 2

Com més gran era el territori que governaven els Senyors, més alta era la seva posició en la jerarquia feudal.

Cal observar que la jerarquia no era estricta, en el sentit que un graó només tenia vassalls del graó immediatament inferior. Al contrari, un Comte tenia vassalls de tots els nivells, des de Varvassors fins els serfs del seu propi domini, passant per Cavallers i pagesos que retien homenatge directament al Comte. Igualment, el Varvassor tenia pagesos directament com a vassalls en part del seu territori, sense tenir un Cavaller com a intermediari.

Els Comtes, Varvassors i Cavallers formaven part de la noblesa, i rebien el tractament de Senyors, mentre que els pagesos i els serfs formaven part del tercer estat.

La diferència entre pagesos i serfs era que els primers treballaven un territori, propi o cedit, i a canvi pagaven uns impostos, mentre que els segons treballaven les terres d’altri a canvi d’un sou.

Vassallatge

El vassallatge es constituïa en una cerimònia. Consistia en un jurament que el vassall feia al seu Senyor mitjançant el qual es comprometia a governar el territori assignat en el seu nom; el Senyor es comprometia al seu torn a protegir el seu vassall.

Jurisdicció

Els Comtes tenien jurisdicció total sobre el comtat, mentre que el Varvassor i el Cavaller tenien jurisdicció menor. Cadascuna consistia en les funcions següents:

Jurisdicció major

  •  Judicials: fer lleis i impartir justícia al seu territori.
  • Diplomàtiques: tenir relacions amb altres comtats.
  • Econòmiques: ordenar o autoritzar l’encunyació de moneda.

Jurisdicció menor

  • Representatives: concessió de terres a nous vassalls
  • Fiscals: percepció dels impostos dels vassalls propis
  • Militars: tenir contingents militars permanents al territori
  • Policials: mantenir l’ordre públic al seu territori

El Rei

El títol de Rei el tenia el Comte del comtat d’Antuèrpia. Era un Comte més, que no estava situat jeràrquicament per sobre els altres, però tenia capacitat per:

  • Declarar la guerra a un enemic, exterior o interior
  • Autoritzar la conquesta i repoblament d’un territori exterior

 

 

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Laplana, Societat i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Feudalisme a Laplana (I): Territori

  1. Retroenllaç: Feudalisme a Laplana (II): El Procés de Feudalització | Rol de Taula

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s