Comtats de Laplana: un terme estàndard

En aquesta entrada descrivim un terme estàndard al llarg del temps, utilitzant el formulari del comtat. En aquest formulari es descriu un terme des del punt de vista econòmic i demogràfic. Un terme és la unitat territorial més petita en la societat feudal de Laplana.

El pas del temps

El formulari permet descriure el terme en un moment donat, però més important per nosaltres és descriure’l al llarg del temps.

Per aconseguir-ho, hem utilitzat el formulari per descriure el terme en el seu primer any de funcionament, i després l’hem fet créixer any per any, desforestant territori i millorant el feu.

Quan es crea un terme no té unes condicions òptimes per a l’explotació. Això es reflecteix en un Fief Index baix (0,5). A més, el 50% de la superfície està ocupada per bosc. Tot això fa que els ingressos de l’explotació del terme siguin insuficients per mantenir la casa senyorial en condicions, cosa que repercuteix negativament en el prestigi del Senyor.

El Senyor dedica recursos a desforestar part del territori, i també a millorar el Fief index construint infraestructures. Mica en mica també fa créixer la mida de la casa en familiars, servents, tropes i artesans. En només 50 anys ja té un terme en plenes condicions!

Aquesta evolució l’hem fet fins que el terme ha arribat el seu punt àlgid. No hem tingut en compte possibles esdeveniments que poden allargar o escurçar aquesta evolució: guerres, catàstrofes naturals, incompetència, revoltes, etc.

Resultats: gràfics

El gràfic següent dóna una idea de l’evolució del terme. Cal tenir en compte que aquest és un terme estàndard. La variació en la mida del terme i el comtat on es troba pot fer que l’evolució sigui diferent.

Progrés d'un terme al llarg del temps

Progrés del terme a partir de l’any de fundació

El gràfic mostra el següent:

  • crops and pasture indica el percentatge de terres dedicades al cultiu i a les pastures. La proporció final depèn del tipus de terreny, en aquest cas highlands;
  • el Fief Index indica la qualitat del feu (canals per regar, camins, murs de separació, molins, etc.); i
  • el Lord’s Household indica fins a quin punt la casa senyorial és completa, és a dir, fins a quin punt té els nobles, els servents, els artesans i les tropes que caldria per mantenir el prestigi del Senyor.

Resultats: taules

Les taules ens poden ajudar a ambientar les partides, ja que donen informació de l’entorn de campanya en un moment determinat. Els requadres en verd indiquen un creixement de l’indicador.

Taula d'evolució del terme

Taula d’evolució del terme

En aquesta taula hi podem veure l’evolució d’un terme estàndard:

  • la columna Year indica l’any des de la seva fundació. Com veiem, un terme triga 51 anys a estar al 100%;
  • les columnes C&P (Crops and Pasture) i Size s’han fet només per poder fer el gràfic del punt anterior. Donen una idea del percentatge d’evolució del terme;
  • les columnes Forest, Crops i Pasture indiquen els acres dedicats a boscos, cultius i pastures, respectivament;
  • la columna peasants indica la població de pagesos del terme, sense tenir en compte si són alodials, emfitèutics o serfs;
  • la columna FI (Fief Index) indica la qualitat del feu per a la seva explotació (camins, graners, molins, canals de regadiu, etc.). L’FI pot millorar per sobre de l’1, però entenem que 1 és un estàndard i no hem seguit més enllà;
  • les columnes dins de Lord’s Household indiquen les persones que viuen a la casa del Senyor. Tenir menys persones va en detriment del prestigi del Senyor. De fet, el Senyor triga 50 anys a tenir totes les persones que cal, però s’entén que els començaments són difícils;
  • la columna Privy Purse indica els diners que queden al Senyor. Aquests diners es poden gastar en despeses extraordinàries, però en els primers anys es dediquen principalment a construir la casa senyorial. Són els únics diners que el Senyor pot conservar en moneda.

Cal dir que els milicians presten un servei de 75 dies per any. Per tant, tenir 8 milicians vol dir tenir 75 * 8 = 600 dies, és a dir, dos milicians durant gairebé tot l’any.

Així, quan preparem una partida que passa en un terme determinat, si sabem quants anys té aquest terme, sabrem quanta gent hi viu, quants soldats hi ha, quina és la seva milícia, etc.

 

 

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Economia, Laplana i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s