Com genero cases nobiliàries pels entorns de campanya? El casal Rampoina

En aquesta entrada explicarem els passos que seguim per crear un casal nobiliari mentre anem creant un dels casals del Comtat de Mir.

Rang feudal

Els casals tenien una determinada posició en la jerarquia feudal. A Laplana, només els Comtes, Vescomtes, Comdors i Varvassors tenien casal propi. Els Senyors, que formaven la capa més baixa de la noblesa, estaven adscrits a una casa superior i utilitzaven els seus colors.

El casal que descriurem tenia el rang de Comte, i tenia per sota uns 8 Senyors, 3 Varvassors i un Prior, però això podia variar una mica depenent de l’època.

Terres

Els casals nobiliaris estaven lligats a un territori. A la campanya de creació pròpia, Laplana, això era encara més cert perquè les cases no podien canviar de territori ni adquirir-ne de nous. Si ho feien, havien de canviar de nom, d’escut i de valors.

Hi havia maneres en què una casa podia créixer. Podia fer-ho augmentant l’extensió cultivable del seu terme, acumulant un major nombre de vassalls, o ascendint en la jerarquia feudal.

A Laplana no podia passar com en la noblesa europea, en què hi havia una política de casaments dissenyada per acumular més i més títols en una mateixa família. Els fills d’un matrimoni pertanyien a una casa o a una altra, però mai a les dues al mateix temps.

La casa que descrivim estava situada al Comtat de Mir.

Història

Crear la història d’una casa és un procés complex i només ho farem si la partida ho demana. Com a dada bàsica podem donar l’any de la fundació.

En aquest cas, el casal es va fundar el 224 AR, el mateix any de la conquesta i creació del Comtat.

Ètnia

A Laplana hi ha dues ètnies principals: els arcaics i els boscans. Els primers eren descendents dels colonitzadors d’Arquèria provinents d’Arqueòsia, mentre els segons eren descendents dels habitants indígenes d’Arquèria.

Els arcaics ocupaven els estaments de la noblesa, la burgesia i el clero, mentre que els boscans formaven el gruix de la pagesia. En termes generals, un de cada deu nobles era boscà, i nou de cada deu eren arcaics.

En el nostre cas el casal és d’origen boscà, cosa que el converteix en una raresa entre la noblesa.

Nom

Hi ha moltes maneres de generar un nom. Cadascú té la seva. L’important és que sigui coherent en l’entorn de campanya.

En el cas de Laplana tots els noms estan inspirats en la llengua catalana. Per generar-los, disposo d’un fitxer microsoft access amb totes les paraules de la llengua i en trio un a l’atzar (genero un número aleatori amb microsoft excel i trio la filera de la taula amb aquesta numeració).

En aquest enllaç hi deixo un fitxer de text amb totes les arrels del català. Hi poso les arrels i no totes les conjugacions perquè el pes del fitxer creix exponencialment. Aquest format el podeu exportar a una base de dades o un full de calcul.

Per triar el nom cal tenir en compte quina és l’ètnia del casal. Els boscans tenen noms relacionat amb la natura (plantes, animals, minerals, clima…), mentre que els arcaics tenen noms relacionats amb l’artesania (oficis, objectes) o en conceptes abstractes. Quan hem triat el nom busquem la definició, ja que això ens ajudarà a definir la casa.

En el nostre cas ens ha sortit el nom Rampoina. Al diccionari del IEC hi té tres accepcions, i triarem la que més ens convé: “Brots d’una planta que li són perjudicials i convé treure-li.” Aquesta definició condicionarà almenys un dels trets de personalitat de la família.

Personalitat

Cada casa té un factor de personalitat principal que el caracteritza, i dos de secundaris. Nosaltres utilitzem la part de personalitat d’un sistema propi, FIVE, basat en els 16 factors de personalitat, però en podeu utilitzar qualsevol altre.

En el nostre cas, i basant-nos en el nom de la casa, hem triat els factors següents:

  • Factor principal: pràctica (baixa imaginació)
  • Factor secundari: franca (baixa privacitat)
  • Factor secundari: gregària (baixa auto confiança).

La personalitat de la casa es mantenia al llarg de les generacions gràcies al ritual dels emblemes. A Laplana, quan el cap d’un casal moria, el seu hereu es triava mitjançant el ritual dels emblemes: l’emblema del casal (un objecte), que contenia l’essència de tots els seus caps anteriors, triava un hereu entre tots els seus familiars amb una personalitat alineada amb la de la casa. En una entrada posterior explicarem amb més detall aquest ritual.

Escut i lema

Per crear un escut hi ha diversos sistemes disponibles. Jo utilitzo el generador aleatori de Chris Puncher’s heraldry drawing software.

Si la casa té com a membre un personatge jugador es pot crear un escut personalitat al seu gust, utilitzant aquest mateix generador, tot i que hi ha altres generadors heràldics.

En aquest cas, ens ha sortit aquest escut, que el generador descriu com Per fess gules and sable, 2 garter or: per fess indica la divisió horitzontal entre gules i sable (vermell i negre); garter són les dues ratlles or (groc).

Damunt de l’escut hi afegirem un motiu relacionat amb el nom del casal, en aquest cas una planta de tabac extreta de Wikimedia Commons.

Escut de la Casa Rampoina

Casal Rampoina: “Anem al gra”

Opcionalment podeu crear un lema per al casal, una frase que el defineix. En aquest cas el lema serà el següent: “Anem al gra”.

Els seus vassalls directes (Senyors) utilitzaran el mateix escut, però sense la planta.

Escut dels Senyors de la Casa Rampoina

Escut dels Senyors del Casal Rampoina

Emblema

Finalment hem de triar l’emblema del casal. Es tracta d’un objecte que han utilitzat tots els caps del casal durant la seva història. Originalment tots els emblemes eren armes, però amb el temps van anar variant.

Com que la càrrega de l’escut és una planta de tabac, hem decidit que l’emblema d’aquest casal era una pipa de fumar. En moments importants el cap del casal fuma la pipa, i això l’ajuda a prendre les decisions correctes (o més acord amb la seva personalitat), “comunicant-se” amb els seus avantpassats.

L’emblema és un objecte màgic, i pot tenir altres poders que ja definirem si cal en una partida.

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Atles, Laplana i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Com genero cases nobiliàries pels entorns de campanya? El casal Rampoina

  1. Retroenllaç: Casals de Mir: Fartís, Varvassor de Mir | Rol de Taula

  2. Retroenllaç: Casals de Laplana: Capcer, Varvassor de Mir | Rol de Taula

  3. Retroenllaç: Casals de Laplana: Priorat de Sant Baldric | Rol de Taula

  4. Retroenllaç: Casals de Laplana: Murgonal, Varvassor de Mir | Rol de Taula

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s