Religions de Laplana: Visió general

En aquesta entrada explicarem breument les religions de Laplana. En primer lloc, cal no confondre la religió amb l’església. Aquesta darrera l’hem explicat en les entrades sobre les diòcesis i els ordes monàstics de Laplana.

Les religions de Laplana: el Far i la Font, l'Etern Equilibri, el Vitalisme, El Camí i la Bruixeria

Les religions de Laplana: el Far i la Font, l’Etern Equilibri, el Vitalisme, El Camí i la Bruixeria

Les religions originals

El Far i la Font

Era la religió original dels arcaics, que es va crear quan aquests encara eren uns pobres fugitius que s’amagaven en coves per protegir-se dels dimonis durant la gran nit.

Era una religió xamànica, basada en la creença que en el món tot estava posseït per esperits. Els xamans, els seus sacerdots, podien comunicar-se amb aquests esperits i per tant tenien un gran poder. L’objectiu de la religió era el d’explicar el món i protegir els homes dels perills de la natura i dels dimonis.

Quan es va fundar l’imperi Arcaic el farifontisme va convertir-se en la religió de les classes populars, mentre l’aristocràcia es convertia al vitalisme. A Laplana va conviure un temps amb les altres religions però va anar desapareixent, fins que el 262 AR morí l’últim sacerdot farifontià.

Podeu llegir més sobre aquesta religió en l’entrada sobre el Far i la Font.

El Vitalisme

Els orígens del vitalisme es troben en la religió del Far i la Font, però a diferència d’aquesta establia dos pols en el món espiritual: el bé i el mal, en una lluita constant. Era una religió principalment urbana, basada en l’estudi i el coneixement, que tenia com a objectiu fer prevaldre el bé sobre el mal.

El vitalisme va arribar a convertir-se en la religió oficial de l’Imperi Arcaic, i els seus sacerdots ocupaven llocs importants en la jerarquia funcionarial.

A Laplana, l’església vitalista va establir-se com una institució independent de l’autoritat, però hi treballava en estreta col·laboració. Els seus rituals per als juraments solemnes i la creació d’emblemes van ajudar a modelar el feudalisme de Laplana.

Finalment, aquesta religió es va veure desplaçada per l’església dels quatre ordes a partir del segle III, i a principis del segle VI va ser declarada com a heretgia, i els seus membres perseguits. Això va significar la fi de la creació de nous emblemes.

L’Etern Equilibri

Aquesta era una religió de tipus panteista, que predicava que tot el què existia era una part de Déu, que anomenaven Torcan. Per tant, a través de la introspecció i la observació es podia arribar a conèixer Torcan.

L’etern equilibri era la religió original dels bosquerols d’Arquèria Central abans que hi arribessin els arcaics. Els seus sacerdots eren druides. Aquests tenien poders semblants als dels xamans, però enlloc de parlar amb els esperits es comunicaven amb Torcan.

Les noves religions

Quan els arcaics van arribar a Arquèria Central van portar amb ells les religions vitalista i farifontista. Aquestes van trobar-se amb la religió dels bosquerols, l’etern equilibri. Aquest encontre va generar noves corrents religioses, tant entre els bosquerols com entre els arcaics.

Bruixeria

La mescla del panteisme de l’etern equilibri amb els conceptes de llum i foscor farifontians i del bé i el mal vitalistes van resultar en la bruixeria. Els fonaments de la bruixeria eren una mescla dels valors panteistes amb els dualistes. És a dir, tot formava part de Déu, però Déu tenia una doble naturalesa.

Els sacerdots eren anomenats bruixots. Utilitzaven tècniques manllevades de xamans, vitalistes i druides, però seguint receptes establertes sense entrar en els fonaments.

La bruixeria no era una religió per ella mateixa. Es considerava una superstició o una forma de màgia, i convivia amb les altres religions.

El Camí

L’impacte dels druides en l’espiritualitat dels arcaics vitalistes van generar la figura dels eremites, homes que buscaven la saviesa o la il·luminació divina en solitari. Alguns d’aquests homes van assolir un estat de saviesa superior, i es van convertir en homes sants. Posteriorment, els eremites es van agrupar i van ser els creadors dels ordes religiosos rurals.

Agafant la base teòrica del farifontisme i el vitalisme, el camí va establir que els homes sants eren aquells que tenien una ànima més pura, i es convertien en sants quan assolien un nivell de puresa tal que s’integraven amb Déu i servien de guia per a la resta dels homes: marcaven el camí cap a la santedat. Tots els homes sants havien estat vitalistes.

Els quatre ordes religiosos principals de Laplana van ser fundats per homes sants:

  • Sant Prius: orde dels veristes o de l’espill;
  • Santa Minala: orde dels romeus o dels estels;
  • Sant Getó: orde dels admònoms o església apostòlica administrativa; i
  • Santa Collatera: orde dels agrònoms o església agròstica rural.

D’aquí que l’església de Laplana es conegués com a l’església dels homes sants o, més endavant, com a tetrarquia.

Hi havia altres ordes religiosos, però no formaven part del govern de l’església. Eren sobretot ordes monàstics o militars.

Altres cultes religiosos

A més de les religions principals hi havia cultes locals, que podien ser més o menys tolerats, tot i que a partir del segle VI la majoria van ser declarats heretgies. Alguns d’aquests eren cultes als dimonis, originaris de la gran nit; altres eren apòcrifs, basats en sants no reconeguts per l’església oficial; i altres eren cultes de nacions estrangeres.

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada ha esta publicada en Laplana, Religió. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Religions de Laplana: Visió general

  1. Retroenllaç: Personatges: Druides de l’Etern Equilibri | Rol de Taula

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s