Religions: l’Etern Equilibri

La religió de l’Etern Equilibri era una de les religions de Laplana. Era del tipus panteista. L’origen de la religió de l’Etern Equilibri es troba en la Gran Nit, quan els bosquerols de l’illa d’Arquèria havien d’amagar-se dels dimonis i dels tantarantans (ogres, arpies i gegants) en els seus grans boscos.

Dibuix d'una balança, símbol de l'etern equilibri

Símbol de l’Etern Equilibri

(imatge autoria de Lorc sota una llicència CC BY 3.0)

Creences

Cosmogonia

Els bosquerols veien el planeta en el que vivien com un ésser viu i conscient. L’anomenaven Torcan, el pensador. Qualsevol cosa que Torcan imaginés, es convertia en real. Així, Torcan va crear totes les coses: els animals, les plantes, els homes i les muntanyes. Ho va fer per al seu propi gaudi, perquè el pas dels segles no se li fes tant pesat.

L’Equilibri

L’objectiu de l’equilibri era preservar la natura tal com Torcan l’havia concebut. Els bosquerols tenien com a missió vital el preservar l’equilibri entre totes les coses. No fer-ho significava exposar-se a rebre el càstig de Torcan.

El Mal

Torcan, com qualsevol ésser pensador, podia tenir mals pensaments, malsons… Fruit d’aquests pensaments desviats, havien aparegut els dimonis i els morts vivents, enemics de la natura i del propi Torcan. Els malsons no formaven part de l’Equilibri. Ben al contrari, n’amenaçaven l’existència, i per això mereixien ser combatuts i eliminats.

Escatologia

Quan els homes morien, es reintegraven en la consciència de Torcan. Aquells que havien seguit el camí de l’equilibri podien tornar a la natura en alguna forma privilegiada: una muntanya, un riu, un estel… Els que s’havien apartat del camí, hi podien tornar en alguna forma poc agraïda, normalment algun animal poc vistós com ara un cuc o una mosca.

Seguidors

Tots els bosquerols eren seguidors d’aquesta religió. Els que abandonaven el bosc i s’integraven en la societat laplana, normalment com a pagesos o jornalers, la van seguir practicant fins que l’orde dels agrònoms va oferir-los una alternativa.

Sacerdots

Els sacerdots bosquerols eren els druides:

  • Accés: els druides triaven els seus deixebles en funció de les seves aptituds. Els estudis per a convertir-se en un druida es podien allargar fins a vint anys.
  • Funcions: lideraven els rituals d’adoració i sacrifici, feien prediccions del futur i administraven justícia amb la finalitat de preservar l’equilibri.
  • Estil de vida: Els druides duien vides solitàries, i només s’unien a la comunitat en ocasions especials, normalment per a la celebració de rituals i de reunions del consell de la tribu.
  • Distinció: el color sagrat de l’equilibri era el blanc, i aquest era el color que vestien els druides. A més, duien un bastó amb formes particulars. Un druida podia ser reconegut per la forma del seu bastó.
  • Poders: els druides tenien el poder de comunicar-se amb Torcan a través de les representacions dels seus pensaments (accidents geogràfics, plantes i animals). Això els permetia tenir coneixements especials, entre ells els relatius a esdeveniments del futur. A més, tenien la capacitat d’utilitzar herbes per preparar elixirs màgics.

Rituals

Ritual de majoria d’edat

Aquest tipus de rituals estaven relacionats amb la supervivència. Els candidats a ser majors d’edat eren abandonats a la seva sort en algun punt allunyat de la tribu. La prova consistia a sobreviure durant un cert temps, i a trobar després el camí de tornada.

Rituals funeraris

Els bosquerols no enterraven els seus morts, ni els cremaven. Els construïen petits altars de fusta elevats, en zones destinades a aquesta funció, i deixaven que la natura els consumís. Quan ja només en quedaven els ossos, els apartaven i aprofitaven l’altar per un altre difunt.

Rituals matrimonials

Els druides triaven les parelles que s’havien de casar, i en beneïen la unió. Una parella podia separar-se si es demostrava que hi havia incompliment de les condicions o maltractaments.

Rituals d’adoració

Els sacrificis eren habituals en els rituals d’adoració. Habitualment se sacrificaven animals, o enemics de la tribu, ja fossin homes o tantarantans. Els sacrificis s’oferien a Torcan, com una aportació a l’equilibri. La mort havia de ser, per tant, justificada.

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Laplana, Religió i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Religions: l’Etern Equilibri

  1. Retroenllaç: Personatges: Druides de l’Etern Equilibri | Rol de Taula

  2. Retroenllaç: Religions: el Camí | Rol de Taula

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s