Llocs: El Temple de la Foscor

En aquesta entrada expliquem el Temple de la Foscor. Aquest era un temple soterrani amb tres nivells, llar d’una criatura extra planar amb un gran poder i un grup d’adoradors que li rendien culte. En la nostra campanya, Montorcan, estava situat a la ciutat de Maisandres, al comtat de Mir, que pertanyia al regne de Laplana.

Mapa

El temple té tres nivells: el nivell -1 és el superior, i el -3 l’inferior.

 • Portes: la majoria de portes eren de fusta, excepte les de l’entrada que eren de pedra. En l’època anterior a la conquesta de Mir (224 AR), les portes estaven totes podrides i es podien obrir fàcilment. Posteriorment, els nous seguidors i acòlits van restaurar el temple i reparar les portes. Normalment estaven tancades i s’obrien amb una versió simplificada del trencaclosques de l’entrada (4/10), però a les fosques eren més difícils d’obrir (+2).
 • Llum: no hi ha ni una sola font de llum en tot el temple. Els acòlits i els sacerdots no tenen problemes per moure’s a les fosques. Els seguidors van guiats pels acòlits, i coneixen prou bé el primer nivell com per poder moure’s poc a poc i seguint les parets.
 • Parets: les parets eren de pedra i estaven gravades amb uns dibuixos geomètrics aparentment sense sentit. En realitat, acòlits i sacerdots podien llegir les parets. Un personatge que es posi la cinta dels sacerdots podrà entendre els símbols, que seran com un mapa per ell que li explicarà on és.
 • Vigilància: el temple no disposava de vigilància, tret de les portes d’entrada. Però tots els seus habitants tenien l’oïda molt fina. Si entraven intrusos, intentaven rodejar-los i empènyer-los cap al pou de la Foscor.

Nivell -1

El temple és soterrani. Pot situar-se sota mateix de la ciutat, però originalment està pensat sota d’una muntanya amb un castell abandonat dalt de tot.

Mapa del Temple de la Foscor, nivell -1

Temple de la Foscor, nivell -1

Clau del mapa:

 1. Entrada: al temple s’hi entrava a través d’una cova al peu del turó, amb l’entrada oculta per una taverna. Durant l’època en què la ciutat era a mans dels ogres la taverna era en ruïnes i  a la cova hi vivien una tribu de tantarantans influïts per la foscor (tenien les habilitats dels seguidors de la foscor, vegeu més abaix). Per obrir les portes, de pedra, calia solucionar un trencaclosques amb parts movibles. Normalment no hi havia llum en aquesta sala, però els acòlits del temple podien solucionar el trencaclosques sense veure-hi. El trencaclosques era de dificultat mitjana (6/10), però fer-ho a les fosques incrementava la dificultat (+2).
 2. Rebedor: abans i després de missa els seguidors es trobaven aquí i parlaven.
 3. Pou: un gran forat al terra que travessava el nivell -2 i arribava fins al nivell -3, on hi havia un llac d’aigua negra. Durant les misses, els seguidors seien a les cadires al voltant d’aquesta sala i escoltaven el murmuri de la Foscor, dos pisos més abaix.
 4. Dormitoris: els seguidors de la foscor no vivien al temple, però s’hi podien quedar a dormir quan ho necessitaven. Els dormitoris servien també com a calabossos quan havien de sacrificar algú i el feien esperar abans de llençar-lo al pou.
 5. Escales: les dues baixaven al pis inferior. Les de la dreta pujaven durant una distància força llarga fins a sortir al castell en runes sobre el turó, però això pot variar segons on situeu el temple.
 6. Balconada: des d’aquesta balconada de pedra, uns tres metres per sobre de les cadires al voltant del pou, un dels sacerdots dirigia la missa i traduïa els murmuris de la Foscor.

Nivell -2

Aquest era el nivell del temple dedicat a la residència dels acòlits i els sacerdots.

Mapa del Temple de la Foscor, nivell -2

Temple de la Foscor, nivell -2

 1. Escales: pujaven al nivell -1.
 2. Escales: pujaven al nivell -1 i baixaven el nivell -3. En aquest nivell s’amagaven darrere dues portes secretes. La de la cuina tenia forma d’armari, i la del passadís tenia forma de paret. Trobar-les demana una tirada per descobrir portes secretes de dificultat alta, i obrir-les és d’una dificultat mitjana si s’hi dedica almenys mitja hora. La dificultat de trobar-les és baixa si els personatges dedueixen que hi ha d’haver alguna porta perquè han vist les escales del pis superior.
 3. Cuina: si el temple estava en ús, aquí hi vivien un parell de cuiners i la cuina tenia de tot; si estava en desús, no hi havia res aprofitable. Al terra hi havia una trapa de fusta que portava a un rebost sota la cuina. Al rebost hi vivia una ombra que atacava qualsevol que hi entrés i no pertangués al culte.
 4. Menjador: les taules i cadires del menjador eren de fusta. Si el temple estava en desús, estaven trencades i podrides. Els Sacerdots mengaven només un cop al dia, al migdia.
 5. Dormitoris: a l’ala dreta hi dormien els acòlits, i a l’esquerra els sacerdots. Quan el temple estava abandonat només hi vivien 4 sacerdots, que vivien cadascun en un dormitori en estat letàrgic. Si algú entrava al temple, es despertava un dels sacerdots. Si moria o era greument ferit, se’n despertava un altre. La Foscor podia despertar els quatre a voluntat.
 6. El pou: els sacerdots i els acòlits seguien la missa des d’aquest nivell. Les seves cadires quedaven sota una balconada de roca, per sota de les cadires del nivell de dalt.
 7. Biblioteca: en aquesta biblioteca s’hi podien trobar llibres sobre el culte de la foscor i sobre la història del temple i de la ciutat. Els llibres però estaven escrits en un codi semblant al braille, per ser llegits al tacte. Si es buscava durant mitja hora, amb una dificultat mitjana, es podien trobar alguns llibres en tinta sobre els temes mencionats.

Nivell -3

El nivell -3 era la residència de la Foscor i les seves ombres. A diferència dels altres nivells, aquesta sembla natural, i les parets no estan treballades. Només els herois de nivell èpic haurien de baixar-hi.

DarknessTemple-3

 1. Escales: pugen al nivell -2.
 2. Botí: en aquestes coves hi ha el botí de les víctimes de la foscor que s’ha anat acumulant al llarg dels segles. La Foscor no hi té un interès especial, però de vegades ho utilitza per comprar voluntats.
 3. Llac: és un llac profund, d’aigua fosca i freda. Els que hi cauen i con aconsegueixen sortir-ne, en surten convertits en ombres al servei de la Foscor. Si algú ho aconsegueix, les ombres l’ataquen i el final és el mateix.
 4. Cova de les ombres: les ombres s’agrupen en aquesta cova, però la foscor les pot enviar a altres parts del temple si ho considera necessari.
 5. Cova de la foscor: al centre d’aquesta cova hi viu la Foscor.

Aventures

En el temple s’hi poden jugar aventures del tipus:

 • De pas: els personatges entren al temple baixant de les ruïnes del castell, n’han de sortir per l’entrada recorrent només el nivell 1.
 • Descoberta: els personatges han de descobrir què hi passa en aquest temple i denunciar-ho, o bé necessiten saber-ho per resoldre algun misteri.
 • Missió: els personatges van al temple amb alguna missió particular i han d’entrar i sortir tan ràpida i desapercebudament com puguin, per exemple recuperar un objecte o una persona.
 • Matar: els personatges entren a matar tot el què trobin a dins, o almenys totes les persones.

El què trobin dins del temple depèn de l’època en què es jugui: quan el temple està abandonat (època 3, vegeu Història més endavant) només hi viuen els quatre Sacerdots, els follets, les ombres i la mateixa Foscor, i no hi ha misses ni seguidors; els dormitoris estan visiblement abandonats de fa segles, igual que la cuina, la biblioteca, etc. Tot és brut, trencat, ple de pols…

Quan el temple està en ús (època 4), s’hi poden trobar també seguidors i acòlits (aspirants a Sacerdots), i el nombre de Sacerdots pot augmentar; a més, els mobles estaran restaurats i nets. Els personatges podríen coincidir fins i tot amb la celebració d’alguna missa amb una desena de seguidors.

Nivell

El nivell de la partida es pot augmentar o reduir adaptant els encontres, sobretot les ombres i els sacerdots; els follets no haurien de ser gaire més que una molèstia, igual que els seguidors i els acòlits.

La combinació de follets i ombres però pot ser fatal, perquè si els follets apaguen els llums dels personatges, les ombres tindran via lliure per fusionar-se amb els personatges.

La Foscor hauria de quedar fora de l’abast de qualsevol aventurer, però si es juga a un nivell èpic podrien arribar a eliminar-la. Hauria de ser però un enemic formidable, pràcticament un Déu.

Encontres

Els encontres poden adaptar-se al nivell, però d’entrada són els següents:

 • Seguidors de la foscor:
  • Seguidors: només hi eren quan el temple estava actiu. A les misses hi acudien entre 10 i 30, depenent de l’època, i uns 6 ó 7 s’hi podien quedar algunes nits.
  • Acòlits: només n’hi havia a l’època en què el temple estava actiu. N’hi havia entre 4 i 8, depenent de l’època. La seva rutina consistia a llevar-se pel matí, anar a la biblioteca, dinar, tornar a la biblioteca, anar a missa i altre cop a dormir. De tant en tant podien sortir a l’exterior amb algun encàrrec, però ho feien només de nit.
  • Sacerdots: sempre hi havia un mínim de 4 sacerdots, el màxim depenia de l’època però no acostumaven a ser més de 6. No sortien mai del temple.
 • Follets negres: havien fet forats per tot arreu i podien aparèixer en qualsevol sala del temple, excepte al nivell -3. Intentaven atacar coordinats amb un sacerdot: apagaven els llums dels personatges per tal que el sacerdot els pogués atacar a les fosques. De fosquets n’hi havia tot un clan, i s’amagaven en els seus caus diminuts. La seva més gran debilitat era la seva covardia: sense els sacerdots no feien res. Si els personatges eliminen els sacerdots, els follets desapareixeran.
 • Ombres: les ombres de la Foscor no eren morts vivents: eren memòries de l’ombra d’una persona. Quan una ombra atacava una persona, intentava fondre’s amb ella per consumir-la. En total hi havia una cinquantena d’ombres, però el Director en pot modificar la quantitat. L’ombra de la cuina del nivell -2 pot atacar per ajudar els personatges a descobrir la debilitat de les ombres abans de valorar la seva preparació per baixar al nivell -3.
 • La Foscor: vivia al nivell més baix del temple, del qual no en sortia mai. Només en cas de desesperació intentaria fugir, volant pel pou cap amunt i esmunyint-se per les portes d’entrada.

Història

El temple té una història molt llarga. El què els personatges es trobin dins del temple pot variar depenent de la època en què hi entrin: n’hi ha 4, a grans trets. Normalment serà poc abans o poc després del 224 AR.

 1. La Gran Nit: era una època fosca literalment: el sol amb prou feines il·luminava el planeta amb una llum lleu, com si es tractés d’una lluna. Això es devia gràcies, precisament, a la Foscor. Aquesta era un ésser provinent dels inferns, i els seus objectius els expliquem millor a l’apartat del culte, més endavant.
 2. -1000 AR: els arcaics van arribar a Laplana i van fundar, entre altres, la ciutat de Maisandres. La ciutat era ben a prop del temple, que va romandre oblidat durant molt de temps. Amb la fi de la Gran Nit, la Foscor havia perdut molt de poder, però esperava recuperar-lo amb el temps. Mica en mica va anar reclutant nous seguidors, que es mantenien en secret, fins arribar a controlar la ciutat de manera encoberta.
 3. -300 AR: l’arribada dels tantarantans de les muntanyes (ogres, arpies i gegants), cap a l’any 300 abans del Rei, va destruir la ciutat i amb ella gran part del culte a la Foscor. Els ogres, adoradors del Sol, no van caure en la seva influència, amb l’excepció d’una tribu. Durant aquest temps la Foscor va reclutar també un clan de follets que l’ajudaven en els seus propòsits. A més, la Foscor havia aconseguit mantenir en vida 4 dels seus Sacerdots.
 4. 224 AR: 500 anys després de l’arribada dels ogres, els homes laplans van recuperar la ciutat i la van refundar. La Foscor va començar a treballar altre cop per crear un culte en secret i, mica en mica, obtenir el control de la ciutat.

 

 

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Aventures, Laplana i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s