Religions: el Vitalisme

La religió vitalista era el resultat de l’evolució de la religió del Far i la Font adaptada a la vida urbana de l’Imperi d’Arqueòsia. Era una religió de tipus gnòstic, que veia el món com el resultat d’un enfrentament constant entre dues forces oposades. Els seus sacerdots es veien a ells mateixos com a pal·ladins del bé, la vida, la justícia… enfrontats al mal, la mort, la crueltat del món. Els vitalistes eren grans savis, ja que creien que la millor arma per la seva lluita era el coneixement.

angel-outfit

Els àngels representen la lluita contra el mal

El símbol del vitalisme representava els àngels, que eren els esperits purs que lluitaven al costat de la creació en el pla espiritual.

Creences

Cosmogonia

L’univers va ser creat per la creació, i la destrucció volia destruir-lo. La creació i la destrucció podien estar representades de diverses maneres: per dues divinitats, o fins i tot per conjunts de divinitats que podien representar diferents facetes de cadascuna: la vida i la mort, la salut i la malaltia… Els vitalistes no eren estrictes en aquest aspecte i s’adaptaven a les creences locals, sempre que compartissin la seva visió de l’univers com un camp de lluita constant entre aquestes dues forces. A diferència dels druides, els vitalistes no creien en el manteniment d’un equilibri, si no que la creació representava tot allò bo, i la destrucció tot allò dolent, i l’home no podria descansar en pau fins que la creació obtingués una victòria total sobre la destrucció.

Els esperits

Les persones estaven formades per cos i esperit, a diferència dels objectes, plantes i animals, que només tenien cos. Alguns esperits vivien sense un cos, per diversos motius. Alguns no podien reencarnar-se, altres havien decidit continuar la guerra en el pla espiritual. Molts esperits pertanyien als dimonis morts, perquè aquests no podien reencarnar-se. En definitiva, hi havia esperits de tot mena, igual que en el món material.

Els dimonis

Els dimonis eren éssers corromputs i enganyats per la destrucció. Treballaven per ella sense adonar-se que, al final, la seva victòria significaria la seva pròpia destrucció. A diferència de les persones els dimonis no podien reencarnar-se, i quan morien es convertien en fantasmes condemnats a vagar per sempre en el pla espiritual.

Escatologia

L’home estava format per cos i esperit. El cos moria, però l’esperit no. La majoria es reencarnaven. Alguns escollits podien superar l’estat físic i viure com a esperits per lluitar al costat de la creació. Altres, tot i haver estat escollits, tornaven a reencarnar-se per guiar la resta d’homes, i es convertien en sants. La manera de convertir-se en sants era a través del coneixement d’un mateix i de l’univers.

Seguidors

El vitalisme tenia molts seguidors entre la burgesia arcaica de Laplana, i la major part de l’alta noblesa també n’eren seguidors. Era una religió elitista, però no per voluntat dels seus sacerdots, si no perquè només uns pocs podien permetre’s l’accés a l’estudi que promulgaven.

Sacerdots

Els vitalistes eren anomenats mags:

  • Accés: l’accés a l’església vitalista es feia per oposicions. Els vitalistes tenien escoles a les que hi anaven els fills de les famílies riques, i també els de les famílies pobres que destacaven. Els més vàlids eren encoratjats a presentar-se a unes oposicions i els millors entraven.
  • Funcions: la seva fam de coneixement i la predisposició a compartir-lo els convertia en els millors mestres i assessors. Les millors escoles eren vitalistes, si bé a Laplana no van ser mai tan apreciades com havien estat a Arqueòsia. Els nobles també procuraven tenir consellers vitalistes, tant per formar els seus hereus com perquè els ajudessin a prendre les millors decisions.
  • Estil de vida: a Laplana treballaven per famílies nobles com a tutors o consellers. A les ciutats rebien subvencions per mantenir les escoles i biblioteques en funcionament. Dedicaven molts esforços a fer la seva feina i a seguir estudiant. No tenien pas prohibit tenir una família, però pocs tenien temps per establir-ne una.
  • Distinció: vestien amb túniques llargues, de colors més clars com més veterans eren. Tenien per costum no tallar-se els cabells ni afaitar-se, i portaven un medalló amb el símbol del vitalisme, que podia variar d’una regió a una altra però sempre conservant els tres elements: bo, dolent, món.
  • Poders: els mags entenien l’univers millor que ningú. Podien modelar la realitat al seu gust, amb algunes limitacions. La màgia vitalista era la més poderosa de tot Laplana amb molta diferència, i amb ella podien fer gairebé qualsevol cosa, però la seva gran prudència els portava sempre a buscar la mínima intervenció.

Rituals

Els mags no eren gens pomposos amb els seus rituals, però tampoc eren gelosos d’altres religions i no els importava si la gent trucava d’altres portes per buscar rituals més elaborats.

Ritual de la majoria d’edat

Quan un jove volia ser reconegut com a major d’edat per l’església vitalista havia de demostrar els coneixements en un ofici. Se li feia un examen oral i, si el superava, se li donava una petita medalla que podia posar-se en un collar, un braçalet o fins i tot un anell.

Rituals funeraris

Pels vitalistes la mort no era un fenomen natural si no una maldat perpetrada pel seu pitjor enemic, la destrucció. Durant els rituals funeraris, els mags maleïen la mort i beneïen l’esperit que abandonava el cos perquè pogués reencarnar-se aviat. Els cossos eren sepultats en taüts de pedra, i els més rics eren momificats, amb l’esperança que quan poguessin fer fora la destrucció de l’univers, els esperits podrien triar qualsevol dels cossos que havien habitat.

Rituals d’adoració

Més que misses, els mags donaven classes. Algunes eren obertes i hi podia assistir qui volgués, però acostumaven a tenir poc públic.

Entrades relacionades

Entrades sobre el vitalisme.

Mencions

La imatge superior és autoria de Lorc i compartida sota una llicència CC BY 3.0.

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Laplana, Religió i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s