Religions: el Camí

La religió del Camí destil·lava components de totes les religions anteriors: agafava la veneració pel coneixement del vitalisme, l’ascetisme solitari de l’etern equilibri i la proximitat amb les necessitats de la gent del far i la font. Paradoxalment, els caminants eren intolerants cap a les altres formes de religió, que consideraven heretgies. La principal de totes era sostenir que podia haver-hi més d’una divinitat, cosa que els feia renegar especialment del vitalisme.

interstellar-path

El camí de l’ascensió té els seus obstacles

Creences

Cosmogonia

El món era una creació de Déu, així com totes les coses que l’habitaven. Déu va posar ordre al caos a una part del cosmos, que era tot l’univers conegut. L’home habitava aquest univers ordenat, i no podia sobreviure en el caos. La contribució de l’home havia de ser aprendre aquest ordre i fer-se’l seu, contribuint d’aquesta manera a mantenir el caos a ratlla.

Aquest argument de lluita contra el caos va servir als caminants per designar els seus enemics: altres religions, altres races, altres cultures, altres formes de govern… totes eren servidors del caos que calia “rectificar” emprant tots els mitjans disponibles.

Els esperits

La visió dels esperits era manllevada dels vitalistes: els homes tenien cos i esperit, a diferència els objectes, plantes i animals, i es reencarnaven una vegada i una altra amb la finalitat de refinar-se i esdevenir purs. Els esperits suficientment purs podien existir sense el cos en el pla espiritual, al costat de Déu, per ajudar-lo a mantenir l’ordre. Alguns esperits purs però triaven tornar al pla material per guiar la resta dels homes.

Hi havia esperits malvats. Principalment eren esperits tan corromputs que no podien reencarnar-se en cap cos.

Els dimonis

Els dimonis, tal com deia el far i la font, no tenien esperit. Pertanyien al caos i s’havien d’exterminar sense miraments.

Escatologia

Tal com hem explicat més amunt, els homes es reencarnaven en cossos diferents. No conservaven la memòria de vides anteriors, però el seu esperit s’anava purificant més i més amb l’aprenentatge adquirit al llarg de les seves vides.

La majoria de seguidors s’identificaven amb un dels sants d’aquesta religió, ja que era més fàcil que fer-ho amb un ésser tan abstracte com Déu. Tothom tenia un sant preferit, i els pobles els designaven com a patrons. El camí per a la purificació triat per cadascú era un reflex del camí seguit pel seu sant.

Seguidors

El camí era la religió amb més seguidors de tot Laplana, per diverses raons. La primera és que la seva església es va convertir en un instrument més al servei del govern i per tant era recolzada per tota la noblesa. En segon lloc, els diferents ordes religiosos de la seva església adaptaven la base de creences i cadascuna donava servei classes socials diferents: els admònoms a la noblesa, els agrònoms als pagesos, els veristes a la burgesia, i els romeus a les professions liberals o itinerants, com els caçadors, mariners, soldats i altres.

Sacerdots

Els seguidors del camí eren anomenats caminants:

  • Accés: cada orde tenia els seus requisits, però bàsicament tots exigien una lleialtat absoluta i l’abandonament de la vida fora de l’orde. La lleialtat dels aspirants es posava a prova durant un període de privacions i estudi d’uns pocs anys i, si els seus tutors els valoraven favorablement, eren finalment admesos.
  • Funcions: els caminants havien de purificar les ànimes dels creients, ajudar-los a millorar per assolir, en una vida propera, la puresa total. Això es feia mitjançant la pregària, la introspecció, i seguint unes normes de comportament pensades per allunyar el caos de la vida diària.
  • Estil de vida: els caminants seguien una vida ordenada, amb horaris i costums fixos. Com més ordenada era la vida d’un caminant, més ben considerat estava entre els seus companys i en la seva comunitat. Alguns ordes ho portaven a l’extrem i es recloïen en monestirs amb unes normes extremadament estrictes.
  • Distinció: cada orde tenia la seva pròpia distinció: tipus de vestits, colors, collarets, pentinats…
  • Poders: els caminants tenien habilitats sobrenaturals en forma de poders i de conjurs. No eren tan espectaculars com ho podien ser els dels mags vitalistes, però tenien una forta influència en la societat.

Rituals

La majoria de rituals eren tan sols cerimònies per celebrar ocasions especials, o sermons per instruir la gent sobre l’ordre que calia seguir. Altres tenien un poder que anava més enllà. En tots els caminants procuraven fer una bona posada en escena: vestits, decoració, cants, sermons ben treballats, etc.

Rituals funeraris

Els caminants enterraven els seus morts. Quan ho feien, resaven perquè el seu esperit trobés el camí, fos per reencarnar-se altre cop o per convertir-se en un esperit pur.

Ritual de successió

Juntament amb el ritual de compromís, era la més revolucionària de les seves aportacions. Els caminants de l’orde dels admònoms podien crear “emblemes”, objectes màgics que retenien l’esperit d’una persona quan aquesta moria. Aquests objectes tenien la capacitat de triar els hereus de les cases nobles, designant aquells que tenien una personalitat coincident amb la dels seus antecessors. Durant el ritual l’objecte examinava els aspirants a hereu, començant pels familiars més pròxims, continuant pels més llunyans i, si calia, per membres d’altres famílies, fins que trobava un aspirant amb una personalitat prou afí a la dels anteriors portadors.

Això va condicionar la societat laplana. Els casals que tenien emblemes (comtes, comdors, varvassors i uns pocs cavallers) mantenien la seva personalitat al llarg dels segles. A més, els casals amb emblemes no es podien unir amb altres casals, de manera que el nombre de casals i les terres que aquests tenien es van mantenir estables amb el pas del temps. És el contrari del què passava amb altres societats, com l’europea, on cada vegada menys casals tenien cada vegada més terres a través de les seves polítiques matrimonials.

Els emblemes, a més de triar l’hereu, el podien aconsellar (amb limitacions), i tenien alguns poders addicionals. Els explicarem en més detall en una entrada a part.

Rituals de compromís

Els caminants veristes van instaurar el ritual del jurament solemne, que va modelar bona part de la societat feudal Laplana. Mitjançant aquest jurament dues o més parts, que podien ser un matrimoni, o un Senyor i el seu vassall, es comprometien a complir el compromís establert. Si un dels dos incomplia el compromís, rebia un càstig “diví” equivalent al nivell de la seva traïció, que podia anar des d’una malaltia lleu fins a la mort, i quedava visiblement marcat durant un temps que també podia anar des d’uns pocs dies fins tota la vida. Una persona “marcada” era apartada de la societat i havia de viure fent feines poc apreciades o demanant caritat.

Aquest ritual feia que els pactes entre Senyors i vassalls fossin molt més difícils de trencar, i per tant feia la societat molt més estable.

Rituals d’adoració

Les parròquies celebraven misses setmanals i en ocasions especials, durant les quals s’alliçonava els assistents sobre les bondats de la vida ordenada.

Entrades relacionades

Entrades sobre el camí.

Mencions

La imatge superior és autoria de Lorc i està compartit sota  una llicència CC BY 3.0.

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Laplana, Religió i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Religions: el Camí

  1. Retroenllaç: Ordes religiosos dels caminants: els admònoms | Rol de Taula

  2. Retroenllaç: Ordes religiosos dels caminants: els agrònoms | Rol de Taula

  3. Retroenllaç: Ordes religiosos dels caminants: els diocesans | Rol de Taula

  4. Retroenllaç: Ordes religiosos dels caminants: els veristes | Rol de Taula

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s