Ordes religiosos dels caminants: els admònoms

Els admònoms eren els sacerdots que pertanyien a l’orde apostòlic administratiu de Getó. Aquest orde va ser fundat per sacerdots vitalistes convertits al camí, i la seva ideologia estava extreta del llibre Els principis de la rectitud, escrit pel sacerdot vitalista Sant Getó l’any 155 AR. En aquest llibre s’hi dissenyava la societat ideal segons aquest sant, una societat en què l’elit governant procurava pel bé de tothom mitjançant la imposició de l’ordre. El bé, en el marc de la religió del camí, significava mantenir una rutina espiritual orientada a purificar l’ànima dels creients.

Símbol de l'orde apostòlica administrativa de Getó

Símbol de l’orde apostòlica administrativa de Getó

Nom dels seguidors

Els sacerdots que pertanyien a l’orde eren anomenats admònoms, però els seus seguidors rebien el nom genèric de caminants com a seguidors de la religió del camí.

El qualificatiu d’apostòlic li ve dels primers membres, que van recórrer tot el regne fent proselitisme, especialment entre la noblesa.

Resum

En el Llibre de la Rectitud s’hi explicaven les rutines que tota societat havia de seguir per aconseguir la puresa de l’ànima. Es considera que Sant Getó, seguint les seves pròpies instruccions, havia assolit aquesta puresa i s’havia convertit en sant. En el llibre s’hi establien els papers que havia de fer cada agent de la societat: la noblesa, l’exèrcit, els artesans, etc.

Objectius

Bàsicament, els admònoms perseguien l’objectiu de crear un clima social que afavorís la meditació i el cultiu de l’ànima. Per aconseguir-ho, volien que cada element de la societat complís les seves tasques de la millor manera possible, evitant elements pertorbadors com la corrupció, les revoltes, la incompetència, etc.

Des del punt de vista pràctic, la manera d’aconseguir aquest objectiu era infiltrant-se en els càrrecs de poder de la societat. Amb el temps van acabar acaparant la majoria de càrrecs de Batlle del regne de Laplana, així com els seus càrrecs subordinats: Centeners, Consellers i Antígrafs.

Localització

Els admònoms estaven repartits per tot Laplana, però la seva presència era més forta a les ciutats i als dominis comtals, ja que delegaven les seves tasques en l’entorn rural als agrònoms. La majoria de bisbes eren agrònoms que administraven les diòcesis, amb seu a les catedrals urbanes.

Donat que l’orde estava estretament associat a la religió del camí, i aquesta era pròpiament Laplana, no es podien trobar admònoms fora del regne.

Sacerdots

Normalment els sacerdots agrònoms començaven el seu ofici com a acòlits a la diòcesi i després, quan es convertien en sacerdots, passaven a formar part de l’orde. Alguns però havien fet el seu aprenentatge religiós en altres parròquies urbanes o rurals.

Un Batlle admònom amb el símbol del seu ordre i els quatre robins que indiquen el seu rang.

Un Batlle admònom amb el símbol del seu ordre i els quatre robins que indiquen el seu rang.

La progressió dins de l’orde es feia per veterania i per la bona reputació en la resolució de conflictes. La jerarquia era la següent:

  1. Antígrafs: s’ocupaven de tasques molt simples d’administració: copiar documents, donar fe notarial, redactar contractes i testaments, etc.
  2. Centeners: s’ocupaven de la resolució de conflictes menors entre el segle, especialment entre confraries d’artesans o entre particulars.
  3. Consellers: també s’ocupaven de la resolució de conflictes, però que afectaven membres de la baixa noblesa, ja fos perquè el conflicte era entre dos nobles o entre un noble i el segle.
  4. Batlle: depenia directament del noble (Comte, Vescomte, Comdor, Varvassor o Senyor). Podia ocupar-se dels conflictes sempre que els afectats tinguessin un rang feudal inferior al del seu Senyor. Per exemple, un Batlle que depenia d’un Comdor podia resoldre conflictes amb els seus vassalls Varvassors, però no amb el seu Comte, que havia de resoldre el Batlle d’aquest.

Quan un sacerdot arribava a Batlle, solia fer-ho sota un Senyor de baix rang, i després podia anar pujant fins arribar a la posició més elevada, que era la de Batlle reial.

Distinció

Els admònoms vestien robes opulents. Gràcies a les comissions que cobraven s’ho podien permetre, i la riquesa entre ells estava ben vista, ja que significava que facilitaven els negocis en la seva diòcesi. El rang es distingia pel tipus de medalló que portaven. Tots duien el símbol de l’orde, però el material variava:

  1. Antígrafs: medalló de ferro.
  2. Centeners: medalló de bronze.
  3. Consellers: medalló de plata.
  4. Batlle: medalló d’or. Els batlles que servien nobles amb una posició superior a la de simple Senyor, afegien joies al medalló: un robí per als Varvassors, dos per als Comodors, tres per als Vescomtes i quatre per als Comtes.

Seguidors

Els principals seguidors d’aquest orde eren la classe noble, els banquers i els burgesos rics. En definitiva, tots aquells que volien mantenir l’status quo.

Els seguidors de l’orde assistien a missa setmanalment, mantenien algun dels sacerdots a casa seva com a conseller propi o com a tutor dels seus fills, i donaven una part important dels seus guanys a l’orde. D’aquest impost en deien el peatge sagrat, i equivalia a una desena part dels seus guanys.

Recursos

L’orde administrativa era rica. A partir del segle IV AR gestionaven els impostos dels nobles i se’n quedaven una part prou important. A més, els Batlles tenien fàcil accés als Senyors feudals, que se’ls escoltaven com a bons consellers.

Fortaleses

Els admònoms formaven part dels organismes de poder de la societat feudal Laplana. Era un mal enemic, perquè els seus braços arribaven a tot arreu i la seva influència i poder econòmic podien fer tremolar qualsevol.

Debilitats

El seu poder es concentrava en les ciutats. Al camp delegaven els seus poders als agrònoms. Si algun lloc podia quedar fora del seu abast, si bé no completament, eren les àrees allunyades de les ciutats.

Ganxos

Els admònoms poden ser grans personatges no jugadors. Sempre tenen assumptes per  resoldre, i les feines més mundanes prefereixen encarregar-les a d’altres que no pas embrutar-se les mans. Les missions que puguin encarregar als jugadors tindran a veure-hi sobretot amb intrigues polítiques o de negocis.

Entrades relacionades

Personatges: els Admònoms (pendent de publicar).

Mencions

La imatge del símbol està extreta de Game-Icons.Net i està feta per Vicious Speed.

La imatge del sacerdot és una modificació d’un retrat de John Henry Newman extret de la wikipedia.

La descripció de l’orde està feta seguint la plantilla de Gnome Stew Quick and Dirty NPC Organization Template.

 

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Laplana, Religió i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s