Ordes religiosos dels caminants: els agrònoms

Els agrònoms eren els sacerdots que pertanyien a l’orde agròstica rural, una de les quatre ordes principals de l’església del camí. Aquest orde va ser fundat per Santa Collatera a finals del segle III AR. Aquesta santa va ser la primera en fundar una parròquia a Laplana, al comtat de Quiranura, i després seria imitada per molts caminants que van acabar formant part d’aquest orde religiós.  Al contrari que la majoria  d’ordes, aquest no tenia un llibre de regles que li servís de guia. Les seves pràctiques es basaven en la tradició que anava passant de mestres a deixebles.

Una destral de combat

La destral és l’arma que els representa

Els agrònoms no tenien un símbol propi del seu ordre, però tots portaven una destral, ja que era una eina rural i quan convenia l’utilitzaven per defensar el seu territori contra l’enemic. Els sacerdots més elevats portaven destrals més aviat petites i fetes de materials preciosos, amb una funció purament decorativa, mentre que els sacerdots que vivien el dia a dia amb els pagesos portaven destrals de treball i de combat.

Nom dels seguidors

Els sacerdots que pertanyien a l’orde eren anomenats agrònoms, però els seus seguidors rebien el nom genèric de caminants com a seguidors de la religió del camí.

Resum

El fet que fos un orde rural, a mig camí entre la civilització i la natura, va fer que es convertís en l’orde d’adopció per molts bosquerols convertits en pagesos, i aquests hi van aportar alguns elements de la seva religió original, l’Etern Equilibri. El més important, el respecte per la natura i la convivència pacífica entre veïns, fossin de la classe que fossin.

Objectius

La màxima preocupació dels agrònoms era la purificació de l’ànima dels seus seguidors, que pertanyien a les classes més humils. Com tots els caminants, creien que aquesta purificació es podia assolir a través del coneixement.

Com que les classes humils no podien accedir a les fonts de coneixement més altes, com els llibres i les escoles, els agrònoms procuraven fer-los aprendre a través de la observació de la natura i de la bona convivència.

Localització

Els agrònoms estaven repartits per tot Laplana, però la seva presència era més forta al camp i als pobles petits. La seva presència en grans ciutats era molt petita, i només per donar servei als pocs pagesos que hi vivien.

Donat que l’orde estava estretament associat a la religió del camí, i aquesta era pròpiament Laplana, no es podien trobar agrònoms fora del regne.

Sacerdots

Normalment els sacerdots agrònoms començaven el seu ofici com a acòlits a una parròquia rural. Després, quan es convertien en sacerdots, passaven a formar part de l’orde. Eren molt pocs els agrònoms que procedien de parròquies o diòcesis urbanes.

Era un orde secular, i per tant vivia mesclat amb la comunitat. Els seus sacerdots podien casar-se i tenir fills, si bé molts d’ells no ho feien mai perquè estaven massa concentrats en al seva feina.

La progressió dins de l’orde es feia per veterania i per la bona gestió de la comunitat. Aquesta era una tasca difícil perquè sovint l’agrònom havia de fer de mitjancer entre els senyors feudals i els pagesos, a part d’haver de resoldre conflictes entre els propis pagesos. La jerarquia era la següent:

  1. Sotsdiaques: no tenen l’ordenament superior i per tant no poden fer missa ni realitzar els rituals propis dels caminants. Ajudaven als diaques.
  2. Diaques: igual que els sotsdiaques, no eren pròpiament sacerdots. La seva missió era ajudar els clergues i el rector en les tasques seculars.
  3. Clergues: ajudava el Rector i podia substituir-lo temporalment quan calgui.
  4. Rector: era el cap de la parròquia.

Distinció

Els agrònoms vestien com un pagès qualsevol, però se’ls podia distingir pel barret punxegut que duien i que anomenaven collater en honor a la fundadora del seu orde. El color del collater revelava el seu rang dins de l’orde:

  1. Sotsdiaques: color blanc.
  2. Diaques: color blanc amb una cinta porpra.
  3. Clergues: color porpra amb una cinta blanca.
  4. Rector: color porpra.

A més tots ells duien sempre una destral. Normalment, com més elevat el rang més petita era la destral. Alguns rectors urbans duien petites destrals de plata.

Seguidors

Els seguidors d’aquest ordre eren majoritàriament pagesos, i també la resta de treballadors del camp com miners, llenyataires, carboners, etc.

Recursos

Aquest no era un orde gaire ric ni influent, almenys entre la noblesa. Podia comptar, això sí, amb el recolzament de les classes pobres. Tot i això, els senyors feudals sempre tenien la porta oberta per als rectors de les seves parròquies, ja que els ajudaven a mantenir la pau i a tenir els treballadors satisfets.

Fortaleses

Els agrònoms formaven part del territori i de la seva gent. Coneixien molt bé el terreny on vivien, i eren amics de tots els membres de la seva parròquia. Enfrontar-se a un agrònom significava fer-ho a tota una comunitat.

Debilitats

Un agrònom fora de la seva parròquia era com un peix fora de l’aigua: no coneixia el territori ni la gent. Si a més tenia la desgràcia de trobar-se en una ciutat gran i desconeguda, estava perdut!

Ganxos

Els agrònoms poden ser grans personatges no jugadors. La seva preocupació per la seva comunitat fa que sempre hagin d’atendre més problemes dels que poden resoldre, i alguns els poden encarregar als personatges.

Entrades relacionades

Personatges: els Agrònoms (pendent de publicar).

Mencions

La imatge és de Lorc i està compartida sota una llicència CC BY 3.0.

La descripció de l’orde està feta adaptant una plantilla de Gnome Stew Quick and Dirty NPC Organization Template.

 

Anuncis

Quant a Roger Trobanoms

Roleplaying Master, playing Fate Core in a Medieval fantasy setting of his own creation.
Aquesta entrada s'ha publicat en Laplana, Religió i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s